Logo

Kulturfondens pristagare:

2019 - Lage Bergström
Motivering: För att ha, på ett eljest vis lyft upp den lilla världen till den stora på ett upplysande och djupgående sätt, som väcker till eftertanke.

2018 - Torsåkers IF
Motivering: Har genom sitt nytänkande, fått många att engagera sig och samarbeta för Torsåkers bästa.

2017 - Föreningen Bergkultur
Motivering: Genom sin spelglädje och sina arrangemang har Bergkultur spridit folkmusikens toner från Bergs skola ut i bygden med musik från världens alla hörn.

2016 -
Åke Edwardsson och postumt Maria Pettersson
Motivering: För att ha hållit vistraditionen levande och för ett stort engagemang i Torsåkers och Öster-Hästbos kultur och historia.

2015 - Siv Larsson
Motivering: Har med inlevelse berikat teaterscenerna i och utanför bygden
i alla möjliga gestaltningar och roat publik från när och fjärran.

2014 - Jonny Larsson
Motivering: En idéellt arbetande mångssysslare med en stark 
känsla för hembygden.

2013 - Tim Sandberg
Motivering: För ditt idéella arbete i det lokala föreingslivet med inriktning mot både fritid och kultur.

2012 - Hönshuset Cafe och Galleri
Motivering: För att under två decennier lockat mängder av besökare till såväl de egna ateljéerna som till skulpturutställningar i trädgården.

2011 - Pia Möller-Andersen
Motivering: För ett mångårigt skapande inom flera områden,
till glädje och förnöjelse, för ung och gammal.

2010 - Redaktionen för tidningen Korpögat
Motivering: För det stora engagemang hos de eldsjälar som på ett fängslande sätt,rapporterar om bygdens dåtid och nutid i ord och bild, vilket gör att alla kan hitta något av intresse.

2009 - ATF Tors Hammare
Motivering: Med ett innehåll av både glädje, humor och allvar, engagerar och stimulerar Tors Hammare alla åldrar i en mångårig teatertradition.

2008 - Torsåkers Fotohistoriska Sällskap
Motivering: Till Torsåkers Fotohistoriska Sällskap för ert initiativ att få folk ute i byarna att tömma sina byrålådor på gamla foton, så att ni kunnat dokumenterat dem för framtiden.

2007 - Mia Wängelin
Motivering: För den glädje och stimulans du gett oss alla, gammal som ung, genom all din aktivitet med sång och dans i Torsåker.

2006 - Signild Widgren
Motivering: För din insats med bevarandet av en bred textil tradition i Torsåker.

2005 - Staffan Berglind
Till Staffan Berglind , för att du i tal och text lyft fram såväl gångna tider som dagens Torsåker till beskådande, och inte minst för ditt engagemang vid hedrandet av Joel Berglunds 100-årsdag.

2004 - Lars Holmgren
Motivering: Till Lars Holmgren för ditt stora intresse för hembygden, sträckande sig från äldsta tider till våra dagar. Det har resulterat i många värdefulla initiativ.

2003 - Bia Melin
Motivering: Inför Agust och Lottas 75-årsfirande, vill vi uppmuntra dig Bia, som för serietecknartraditionen vidare i Torsåker. Du håller serien levande genom att illustrera aktuella vardagligheter som berör oss alla.

2002 - Ingrid Olsson
Motivering: Brodösen Ingrid Olsson hedras då hon utifrån sitt ödmjuka förhållningssätt till det textila materialet och äldre broderitraditioner, nyskapar stilfulla alster.

2001 - Fors By
Motivering: För deras initiativ att låta de yngsta få uppleva spänningen i roliga jul- och vinteraktiviteter, dessutom i en generös och familjär anda utan tanke på kommersialism.

2000 - Kalvsnäs Byalag
Motivering: För dess strävan efter bysamverkan och att i samband därmed lyfta fram och bevara den gamla kultur som finns i byn, bl.a. kvarn och kvarndamm.

1999 - Lennart Olsson
Motivering: Oegennyttig, alltid beredd att ställa upp, alltid för hembygdens bästa.

1998 - Bo Engström
Motivering: Till Bo Engström för att han lyft fram bergsbruk och gruvarbete från gammal tid till oss i 1990-tal, men även för vård och känsla för många av hembygdsföreningens byggnader.

1997 -  Ing-Marie och postumt till Bent Möller Andersen
Motivering: För ett helhjärtat arbete för Hembygdsföreningen, Gammelgården och Bygden, kännetecknat av entusiasm och stor känsla.

1996 - Erik och Karin Andersson
Motivering: För de 40 år ( tillsammans 80 ! ) som de i praktiskt arbete gjort en ovärdelig insats för Torsåkers Hembygdsförening inom byggnation, foto, textil och som medhjälp vid alla arrangemang.

1995 - Gammelstilla Byalag
Motivering: För mångårigt arbete med att rädda och bibehålla en bruksmiljö med flerhundraåriga anor.

1994 - Bluegrass-festivalens instiftare och arrangörer
nämligen Leif Sunnebrandt, Jonnie Sunnebrandt, Lars Blom, Hans Blom och Kennet Källström.

1993 - Erik Hedblom
Motivering: För sitt stora intresse och kunnande om vår bygd och dess människor, samt för sin fängslande berättarförmåga.

1992 - Ingegerd Johansson
Motivering:För arbetet att bevara den gamla folkdräktstraditionen i vår bygd och att föra den vidare i vår generation.
För dokumentering av gamla gårdars samlade innehav av allt som fanns i ett hem, linne, husgeråd, möbler, tapeter m.m. och som ger oss en kulturhistorisk bild av största värde

och Ingvar Persson
Motivering: I ord, bild och handling visa att Torsåker finns i hans hjärta.

1991 - Verner Widén
Motivering: För en spelmannagärning med bl.a. 35 år i Torsåkers Spelmanslag, samt för betydelsefull insats vid byggandet av Trösklogen (danslogen) vid Gammelgården.

och Sven Olov Karlsson
Motivering: För den skogspromenad han byggt på Söderåsen och därmed för många öppnat ett svårtillgängligt stycke natur som bjuder en storslagen utsikt över bygden.

1990 - Olle Wallsten
Motivering: Med stor känsla för bygden har Olle Wallsten restaurerat och bevarat den gamla hyttdammen i Vibyhyttan, ett led för hågkomsten av gammal bergsmanshantering. (För sin stora känsla för Vibyhyttan).

och Harald Westerberg
Motivering: Med sin detaljrika kännedom om bygd och människor är Harald Westerbergs kunnande en ovärdelig källa för torsåkersbygden.
(För sin detaljrika kännedom om bygd och människor).

1989 - Gunnar Nyström
Motivering: För sin mångåriga och ovärderliga insats med att gräva fram Torsåkers järnhanterings historia, dels i en omfattande efterforskning, dels i praktiskt arbete med spade och spett för att blottlägga rester av våra förfäders arbete.

1988 - Rune Sundberg
Motivering: För sin framsynthet att spara och bevara gammalt skolmaterial, att därav iordningsställa ett unikt skolmuseum, samt att i anslutning till detta framarbeta utställningar av för bygden stort intresse.